id0p nEy tAk selaLu kitE di atAs dAn tAk seLalu jUga kitE di bawAh..s0, hArgai pE yaNg kitE dh adE yeR.. (^_^) bAk kaTe orAng 'HIDUP UMPAMA RODA'.. jAngan kitE t'Lalu s0mboNg jiKa kiTe berAda Di atAs dAn jAngan jUga kitE tErLalu mereNdah diRi jikA kitE di BawAh..id0pLaa daLam kesEderhaNaan....... ......-0rkiDbiRu-

Thursday, 19 December 2013

br1m 2014..layak ke x??



Assalamualaikum.....

hai korang...pe kabo??ade sihat ke??hihi...hhmm...mesti ramai yg t'tunggu tunggu bile agk nye br1m ni nk bukak pndaftaran utk 2014....haaa..berita gembira untuk yg xsabo nk mohon tu...utk permohonan br1m 3.0 2014 akan dibuka mulai 23 disember 2013 hingga 31 januari 2014..bnde ni telah di umumkan di laman web br1m tu sndri..korg leh bukak laman web die utk sahih kn bnde ni...http://www.br1m3.com/


Antara kandungan dan syarat permohonan br1m 3.0:

isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650
*indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300
*caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal
*Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650

Cara permohonan pula :

*penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank
*Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma 
*Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my


Pembayaran akan di buat bermula Februari 2014..br1m 3.0 ini di jangka dapat memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta 2 juta individu bujang..


Wednesday, 18 December 2013

eN miMpi....di sebalik topeng....

Encik miMpi..............
 


Encik Mimpi mahu peminat nilai bakat seni, teruja jadi calon awal Artis Baru ABPBH 2013 


Tidak kisah dengan tanggapan negatif terhadap imejnya itu, Encik Mimpi akur dengan tohmahan diterima. Sejak membabitkan diri dalam bidang penulisan blog pada 2009, jejaka berusia 25 tahun ini mengambil pendirian enggan berkongsi kisah dirinya kepada umum. 





Namun, siapa sangka, minatnya menulis blog dan memuat naik rakaman video nyanyian sendiri di laman YouTube menjadi perhatian ramai. Lagu ciptaannya, Rindukanlah dipilih menjadi single runut bunyi kepada drama bersiri Playboy Itu Suami Aku yang sedang ditayangkan TV3. 


Tidak pernah menyangka minat akhirnya bertukar kerjaya, Encik Mimpi yang ditemui di Studio The New Straits Times Press (NSTP) di Kuala Lumpur, baru-baru ini, tidak lokek berkongsi perjalanan hidupnya. Sebagai artis junior, Encik Mimpi agak gementar dek kali pertama menjalani penggambaran bersama media cetak. 


”Pada mulanya saya hanya menulis di blog saya iaitu di laman blogspot dengan menggunakan nama Encik Mimpi. Saya kemudian memuat naik video di YouTube. Sebelum ini, saya belajar di luar negara. Apabila pulang, saya mula aktif di arus perdana seperti sekarang. 
“Encik Mimpi memang berahsia orangnya. Saya minta maaf sebab saya tidak beritahu banyak perkara mengenai diri saya dengan imej bertopeng. Memang ramai yang nak tahu lebih mendalam, tapi saya membuat keputusan untuk tidak berkongsi kisah peribadi. Malah wajah sayapun ramai yang tidak kenal. 



“Dari dulu lagi saya sudah tampil begini. Jadi apabila menyertai arus perdana, saya mahu terus kekalkan imej ini,” katanya. 


Encik Mimpi mengakui dia sedia menerima risiko tampil dengan imej bertopeng. 


“Saya terima apa saja yang orang ramai katakan pasal saya. Saya sendiri tidak kisah dan bersedia terima, biarpun saya tahu ia komen negatif,” katanya. 









Encik Mimpi_Rindukanlah









OrkidBiru:hihi...edit gune cymera..dh xde kerja laa kata kan..semalam dh update psl encik mimpi ni..tp cam xpuas hati pulak...tu yg buat baru...lagi advance kot...hihi...tu picture tuan punye blog tau..
EncikMimpi_agak agak kan..cmne rupa EM ni kan..ensem x...cam ensem jek..cam smart jek..hihihi..btw, lagu Rindukanlah di youtube mendapat views lebih 720 000 selepas 3 bulan di muat naik...wow!! giler kentang..kihkih..Tahniah ye Encik Mimpi...lagu tu mendapat sambutan yg menggalakkan dan sy pn salah sorg peminat lagu ni..hihi...best sangat tau...hihi...teruskan usaha anda.... (^^,)





Thursday, 12 December 2013

..........pUtuS C.I.N.T.A..........

kite putus!!!!!!!!
pernah x menghadapi saat2 cinta yg x kesampaian???
mesti perit kn...sakit hati..geram..kecewa..marah...longlai..kosong..mcm2 rase yg hadir mase tu kan...


perghh!! agk nye cm ni kot hati kite time putus cinta kn...cian hati kite tu.. :(
terbelah dua...agk2 leh cntum balik x??


KENAPA???????
mesti kite t'tanya2..nape mesti jadi cm ni kan...nape xleh nk bhgia cam org lain..nape xleh b'same..
kalo korg rase,leh get back n give another chance,y not kn...tapi korg kne yakin laa ngn si dia..tapi kalo korg yg b'salah, minta maaf ngn seikhlas hati..xkire laa slh cmne pun yg korg buat tu, igt laa korg dh sakitkan hati org...kalo dh dpt 2nd chance tu, hargai laa..jgn nak ulang silap yg sme...


yee...ONLY TIME WILL HEAL YOU...
biar laa mase yg sembuhkan hati korg tu..tapi jgn laa frust sgt..yg penting korg jgn dok t'menung..kang meroyan lak..hihi..pd orkid laa..better korg sibukkan diri..wat la pape pn..g sukan ke..basuh kete ke..hihi..jogging ke..pe2 jek laa yg leh elak dari termenung...nk menung pn,xgune kn..kihkih


haaa...yg ni setuju sgt2...kebaikan org bile putus cinta, terus putus harap..kata nye hati remuk..berkecai..xkn b'cantum balik..sebenarnya kan, seremuk mana pun hati dilukai, hati ni leh di bentuk semula dan serahkan pada yg ilahi..Redha...kalo korg redha ngan pe yg t'jadi..rase nye xde mslh kemurungan bakal t'jadi kan...sebab pe pun yg t'jadi, mesti ade hikmah di sebalik kejadian tu..jgn laa nk wt bnde2 stupid..mnom racun laa..kelar p'gelangan tangan laa..gantung diri laa..ishhh,mengarut laa..tolong laa igt Allah...


carilaa kwn yg korg leh share mslh..kadang2 ade kwn yg bile ssh,lgsg xnmpk btg idong..wechat xbls..whatsapp pn xreply...korg text laa sape2 yg sudi teman korg tu...share mslh..mmg laa kdg2 dorg xleh nk tolong pape..sbb bnde pn dh jd..tp atleast beban yg kite tggung tu,terase b'kurang...ag bez kalo kwn korg tu leh lak wt lawak time ngah cite mslh..pe lagi, ketawa jek puas2..kalo rase nk menangis, menangis jek..xyah laa rase malu laa,segan laa..lepas kn beban yg ade..


sedalam mane pun korg syg kn psgn korg tu, igt laa CINTA ALLAH yg paling abadi..yg xkn di khianati..yg xkn di sakiti.............................................blueorchidrubi