Friday, 15 March 2013

erk..kapal perang t'canggih di dunia..nak tgok x??

Assalamualaikum..hye...kali ni nk bagi pengetahuan psl top 5 kapal perang yg tercanggih di dunia..
Rasenye sume org pun xsuke keganasan kan...tapi segelintir tu mmg suke keganasan..mungkin dorang tu xde hati dan perasaan kot..sggup tengok kehancuran, kemusnahan, kesengsaraan, kesakitan dan yang seumpamanya laa...
Seperti isu di Sabah tu, saya amat2 berbangga dengan pasukan POLIS, ATM, PGA serta yang terlibat secara langsung atau tidak langsung menentang penceroboh..mempertaruhkan nyawa demi negara tercinta,meninggal kan mak, ayah, isteri, anak-anak..Subhanallah, sungguh besar pengorbanan mereka..
Semoga ape yg berlaku ni mmberi pengajaran kepada kite.. 
Ya Allah Ya Tuhanku, selamatkan laa bumi Malaysia dari pencerobohan, berikanlah kekuatan, semangat kepada pejuang-pejuang tanah air..semoga pencerobohan ini akan berakhir secepatnya..Amin~~~

" BANGSA YANG BESAR ADALAH BANGSA YANG MENGHARGAI JASA PAHLAWANNYA"

Eh,melalut sudah..hahaha..Ok laa kite proceed dengan point kite eh..berikut adalah carta 5 kapal perang yang tercanggih di dunia... :


1. DD-21 ZUMWALT 


- kapal ni di reka khas untuk serangan darat (tapi nape picture ni kt air ek?huhuhuhu).
- kapal ini juga dilengkapi berbagai persenjataan untuk menyokong pasukan darat dalam misi utamanya.
- oleh sebab itu, banyak pihak mengatakan bahawa DD-21 ini akan menjadi pemusnah sejati dengna kemampuan mghadapi pelbagai misi sesuai dengan permintaan panglima armad.
-DD21 merupakan kapal multimisi yg akan membverikan dukungan kemampuan tempur hingga mencapai pesisir dan darat.
- pemasangan amunisi 5-inch/62 serta howitzer 155 mm yang menjangkau 100 mil hingga pedalaman, dipastikan akan menakutkan bagi lawan di daratan.


2. TYPE 45 CLASS


- ada dua predikat yg akan dikaitkan Type 45 di jajaran AL inggris. Pertama, pemusnah berkemampuan pertahanan udara terbesar yg pernah dioperasikan oleh AL inggeris dan kedua, kapal perang permukaan terbesar sejak PD II.
- soal persenjataan utama, Type 45 dilengkapi versi tercanggih dan mematikan dari PAAMS (Principal Anti Air Missile System) yang dikembangkan bersama oleh Prancis dan Italia.
- Type 45 akan mengusung dua mesin gas WR-21 dgn intercooler dan recuperator. 
- Kedua mesin dibangun oleh tim gabungan Rolls-Royce dan Northrop Grumman jg Alsthom Power Conversion Ltd.


3. SEA SHADOW


- Sea Shadow merupakan kapal uji yang dikembangkan secara kelompok oleh Advanced Research Projedt Agency (ARPA), AL AS dan Lockheed martin Skunk Work. 
- pengembangan mulai dikerjakan pertengahan 1980.
- secara visual, Sea Shadow berbentuk seperti 2 pohon yang menyerupai lambung hingga menghasilkan sedikit ombak. 
- penggunaan mesin diesel elektrik membuatnya nyaris beroperasi tanpa suara.


4. LITTORAL COMBAT SHIP


- Littoral Combat Ship merupakan gabungan kecil dari pemusnah masa depan atau DD (X) untuk misi pantai. 
- LCS juga dikatakan sebagai kapal dengan kemampuan DD(X) dan CG(X) alias kapal penjelajah dengan rudal kendali masa depan.
- Keunggulan LCS dapat dilihat pada bentuk lambunganya yang baru. 
- LCS dirancang khusus untuk pertempuran atau misi yang bersifat asimetrik.
- Tugas utama LCS adalah melumpuhkan kapal2 kecil dan peperangan antikapal selam di wilayah perairan lepan pantai.


5. LA FAYETTE


- Inilah frigat futuristik yang pernah berkunjung ke Indonesia.
- Frigat multimisi kelas La Fayette dibangun oleh Direction des Constructions Navales (DCN) yg bermarkas di Perancis.
- Hingga kini Arab Saudi, Singapura dan Taiwan tercatat sebagai pengguna.
- Superstruktur dibuat dari bahan komposit kayu (wood) dan fiberglass yang lebih keras dari baja, ringan, tahan api, dan menyerap radar (radar absorbant).

Sumber Artikel : http://topfivetop.blogspot.com/2013/02/5-kapal-perang-tercanggih-didunia-saat.html#ixzz2NZmiNXzf

No comments:

Post a Comment

LepAt puLuT.. (^^,)

Assalamualaikum guys... lame rasenye BR x update blog...nak kate bz tu, bz ke???bz laa jgak kot..hihi...baru t'pkir nk update psl p...