Thursday, 7 February 2013

j0m bAlik kaMpung.....(^^,)

Assalamualaikum....

Hi guys...pe plan chines new year ni? rubi nak balik kampung laa..hehe cuti 5 ari tu..syok giler...sok dh start cuti...bile dh bekerjaya ni, mmg ssh ckit laa nk ct pnjang...weekend pn byk abeskan mase utk rehat jek..huhu..

So, petang ni gerak ke batu pahat..ke rumah akak dlu..sok pg2 baru gerak balik kampung...sok ptg confirm2 jln jem kn...jgn lupe,ops selamat dh start tau..patuhi undang2 jalan raya ok!!

Bile kereta banyak ni,ramai pemandu yg lebih penting kan diri sendiri laa..suke menyelit2 laa..cucuk belakang laa...eeee,menakutkan...ingat, malang tu tak berbau..berhati-hatilaa semasa memandu,,jangan disebabkan kelalaian kite,nyawa orang lain yang melayang...ingatlaa orang yg t'sayang...

Ni rubi nak kongsi sikit tips pemanduan berhemah...:


1. Rancang perjalanan anda...

2. Pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan yang baik dan selamat..

3. Sentiasa memakai tali pinggang ketika memandu..

4. Mematuhi had laju yang ditetapkan..-jangan laju2 ye,kang kena saman, rm300 melayang..

5. Pastikan jarak yang selamat dengan kenderaan di hadapan...-rubi sangat2 xsuke org cucuk belakang..geram!!

6. Beri isyarat sekiranya hendak menukar lorong..-ni pun ramai yang sesuke hati jek tukar lorong..atleast,bagi laa signal..bukan kena byr pun bagi signal tu..huhuhu

7. Jangan memandu di lorong kecemasan..-kalo di fikir2kan, org2 yang lalu lorong kecemasan tu yang menambahkan lagi kesesakkan jalan raya..yela,dorang syok jek ikot lorong kecemasan,bile dh smpai depan,tibe2 nak potong barisan pulak..orang belakang t'pakse laa bagi laluan..dh jd slow kt situ..kan kan??



semoga perjalanan kite lancar dan selamat menuju ke destinasi.. selamat bercuti!!!
-orkiDbirU-



3 comments:

  1. selamat bercuti :) .. terima kasih tips berguna tu :)

    ReplyDelete
  2. Blogwalking Sini . Follow Blog Saya Kalau Sudi :)

    www.cikfie.com

    ReplyDelete

LepAt puLuT.. (^^,)

Assalamualaikum guys... lame rasenye BR x update blog...nak kate bz tu, bz ke???bz laa jgak kot..hihi...baru t'pkir nk update psl p...