id0p nEy tAk selaLu kitE di atAs dAn tAk seLalu jUga kitE di bawAh..s0, hArgai pE yaNg kitE dh adE yeR.. (^_^) bAk kaTe orAng 'HIDUP UMPAMA RODA'.. jAngan kitE t'Lalu s0mboNg jiKa kiTe berAda Di atAs dAn jAngan jUga kitE tErLalu mereNdah diRi jikA kitE di BawAh..id0pLaa daLam kesEderhaNaan....... ......-0rkiDbiRu-

Thursday, 19 December 2013

br1m 2014..layak ke x??



Assalamualaikum.....

hai korang...pe kabo??ade sihat ke??hihi...hhmm...mesti ramai yg t'tunggu tunggu bile agk nye br1m ni nk bukak pndaftaran utk 2014....haaa..berita gembira untuk yg xsabo nk mohon tu...utk permohonan br1m 3.0 2014 akan dibuka mulai 23 disember 2013 hingga 31 januari 2014..bnde ni telah di umumkan di laman web br1m tu sndri..korg leh bukak laman web die utk sahih kn bnde ni...http://www.br1m3.com/


Antara kandungan dan syarat permohonan br1m 3.0:

isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650
*indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300
*caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal
*Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650

Cara permohonan pula :

*penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank
*Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma 
*Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my


Pembayaran akan di buat bermula Februari 2014..br1m 3.0 ini di jangka dapat memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta 2 juta individu bujang..


Wednesday, 18 December 2013

eN miMpi....di sebalik topeng....

Encik miMpi..............
 


Encik Mimpi mahu peminat nilai bakat seni, teruja jadi calon awal Artis Baru ABPBH 2013 


Tidak kisah dengan tanggapan negatif terhadap imejnya itu, Encik Mimpi akur dengan tohmahan diterima. Sejak membabitkan diri dalam bidang penulisan blog pada 2009, jejaka berusia 25 tahun ini mengambil pendirian enggan berkongsi kisah dirinya kepada umum. 





Namun, siapa sangka, minatnya menulis blog dan memuat naik rakaman video nyanyian sendiri di laman YouTube menjadi perhatian ramai. Lagu ciptaannya, Rindukanlah dipilih menjadi single runut bunyi kepada drama bersiri Playboy Itu Suami Aku yang sedang ditayangkan TV3. 


Tidak pernah menyangka minat akhirnya bertukar kerjaya, Encik Mimpi yang ditemui di Studio The New Straits Times Press (NSTP) di Kuala Lumpur, baru-baru ini, tidak lokek berkongsi perjalanan hidupnya. Sebagai artis junior, Encik Mimpi agak gementar dek kali pertama menjalani penggambaran bersama media cetak. 


”Pada mulanya saya hanya menulis di blog saya iaitu di laman blogspot dengan menggunakan nama Encik Mimpi. Saya kemudian memuat naik video di YouTube. Sebelum ini, saya belajar di luar negara. Apabila pulang, saya mula aktif di arus perdana seperti sekarang. 
“Encik Mimpi memang berahsia orangnya. Saya minta maaf sebab saya tidak beritahu banyak perkara mengenai diri saya dengan imej bertopeng. Memang ramai yang nak tahu lebih mendalam, tapi saya membuat keputusan untuk tidak berkongsi kisah peribadi. Malah wajah sayapun ramai yang tidak kenal. 



“Dari dulu lagi saya sudah tampil begini. Jadi apabila menyertai arus perdana, saya mahu terus kekalkan imej ini,” katanya. 


Encik Mimpi mengakui dia sedia menerima risiko tampil dengan imej bertopeng. 


“Saya terima apa saja yang orang ramai katakan pasal saya. Saya sendiri tidak kisah dan bersedia terima, biarpun saya tahu ia komen negatif,” katanya. 









Encik Mimpi_Rindukanlah









OrkidBiru:hihi...edit gune cymera..dh xde kerja laa kata kan..semalam dh update psl encik mimpi ni..tp cam xpuas hati pulak...tu yg buat baru...lagi advance kot...hihi...tu picture tuan punye blog tau..
EncikMimpi_agak agak kan..cmne rupa EM ni kan..ensem x...cam ensem jek..cam smart jek..hihihi..btw, lagu Rindukanlah di youtube mendapat views lebih 720 000 selepas 3 bulan di muat naik...wow!! giler kentang..kihkih..Tahniah ye Encik Mimpi...lagu tu mendapat sambutan yg menggalakkan dan sy pn salah sorg peminat lagu ni..hihi...best sangat tau...hihi...teruskan usaha anda.... (^^,)





Thursday, 12 December 2013

..........pUtuS C.I.N.T.A..........

kite putus!!!!!!!!
pernah x menghadapi saat2 cinta yg x kesampaian???
mesti perit kn...sakit hati..geram..kecewa..marah...longlai..kosong..mcm2 rase yg hadir mase tu kan...


perghh!! agk nye cm ni kot hati kite time putus cinta kn...cian hati kite tu.. :(
terbelah dua...agk2 leh cntum balik x??


KENAPA???????
mesti kite t'tanya2..nape mesti jadi cm ni kan...nape xleh nk bhgia cam org lain..nape xleh b'same..
kalo korg rase,leh get back n give another chance,y not kn...tapi korg kne yakin laa ngn si dia..tapi kalo korg yg b'salah, minta maaf ngn seikhlas hati..xkire laa slh cmne pun yg korg buat tu, igt laa korg dh sakitkan hati org...kalo dh dpt 2nd chance tu, hargai laa..jgn nak ulang silap yg sme...


yee...ONLY TIME WILL HEAL YOU...
biar laa mase yg sembuhkan hati korg tu..tapi jgn laa frust sgt..yg penting korg jgn dok t'menung..kang meroyan lak..hihi..pd orkid laa..better korg sibukkan diri..wat la pape pn..g sukan ke..basuh kete ke..hihi..jogging ke..pe2 jek laa yg leh elak dari termenung...nk menung pn,xgune kn..kihkih


haaa...yg ni setuju sgt2...kebaikan org bile putus cinta, terus putus harap..kata nye hati remuk..berkecai..xkn b'cantum balik..sebenarnya kan, seremuk mana pun hati dilukai, hati ni leh di bentuk semula dan serahkan pada yg ilahi..Redha...kalo korg redha ngan pe yg t'jadi..rase nye xde mslh kemurungan bakal t'jadi kan...sebab pe pun yg t'jadi, mesti ade hikmah di sebalik kejadian tu..jgn laa nk wt bnde2 stupid..mnom racun laa..kelar p'gelangan tangan laa..gantung diri laa..ishhh,mengarut laa..tolong laa igt Allah...


carilaa kwn yg korg leh share mslh..kadang2 ade kwn yg bile ssh,lgsg xnmpk btg idong..wechat xbls..whatsapp pn xreply...korg text laa sape2 yg sudi teman korg tu...share mslh..mmg laa kdg2 dorg xleh nk tolong pape..sbb bnde pn dh jd..tp atleast beban yg kite tggung tu,terase b'kurang...ag bez kalo kwn korg tu leh lak wt lawak time ngah cite mslh..pe lagi, ketawa jek puas2..kalo rase nk menangis, menangis jek..xyah laa rase malu laa,segan laa..lepas kn beban yg ade..


sedalam mane pun korg syg kn psgn korg tu, igt laa CINTA ALLAH yg paling abadi..yg xkn di khianati..yg xkn di sakiti.............................................blueorchidrubi







Friday, 29 November 2013

Johor tukar Cuti --> Jumaat & Sabtu mulai Jan 2014

Assalamualaikum bloggerzzzz.....

Lame Orkid menyepi dr b'blog..tp xpe laa..bukan ade org rindu pun..kuikuikui...
Oh ye! Mesti dh heboh 1 Malaysia psl negeri Johor akan tukar cuti umum kepada hari Jumaat dan Sabtu kan mulai Januari 2014.


Sempena Hari Keputeraan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada 22 Nov yang lepas, baginda telah bertitah bahawa Negeri Johor kembali bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu. Orkid berasal dari Johor, anak jati negeri Johor bangga dengan Sultan Johor yang sangat berjiwa rakyat dan hensem pulak tu..hihihi..tapi ade jugak segelintir pihak yg cube menolak titah Sultan Johor..eh! sedar sikit laa..baginda tu SULTAN laa, respect laa titah sultan..kang kalo baginda murka,cmne?
hah..camne rupe ntah nanti jumaat cuti kn..hihi..mesti janggal..mule2 jek laa..lame2 nti dh biase..skurang2 nya bagi kaum Adam dh xde alasan utk tidak memenuhkan saf di masjid stiap hari jumaat lps ni..dan pade yg dh plan nk kawen pade hari ahad tu, tukar date ok! hihi..


Ni laa Johor..Orkid lahir dan membesar di Mersing..skrg mencari rezeki d Kluang..semoga rakyat Johor akan tetap menghormati pemerintahan Sultan Johor..DAULAT TUANKU!!!! im proud be johorean!!

MERAH BIRU SENTIASA DI HATI....lots of love............................


Tuesday, 4 June 2013

rUn+Laugh.... rUnninG mAn....!! (^^,)

Assalamualaikum....


hi u olls..lame gile 0rchid x update blog...bz ngan kerja..actually, lame dh nak tulis pasal Running Man... bagi sesiapa yg xpernah tau or xpernah dgr psl Running Man ni,meh Orchid cite ckit...hihihi



Running Man: Running Man ni merupakan satu rancangan variety show yg di anggotai oleh2 selebriti korea..rancangan ni dh lame sebenarnye,starting die tahun 2010..tapi smpai sekarang masih berjalan sebab rancangan ni mendapat sambutan yang amat menggalakkan terutama di Asia..skrg ni pun dh episod 100++..yg istimewanya,rancangan ni menjemput selebriti popular untuk bersama ahli Running Man menyelesaikan misi mereka..antara selebriti yang pernah bersama-sama dengan ahli Running Man ialah Jackie Chan, Big Bang, Jung Junha, So E-hyun, Girl's Generation, Kara, 2PM dan ramai lagi..

haa..mane2 yg lom pernah tengok Running Man ni, bermula 01 jun lepas,setiap sabtu pukul4 petang akn disiarkan di tv2..bermula dengan episod 01 tau..kalo dh start tengok, memang rase nak tengok lagi..memang sgt2 klaka..n lawak2 dorang tu spontan jek..so, meh laa kte berkenalan ngan ahli2 Running Man ni...


1. Yoo Jae Suk


Nama : Yoo Jae Suk
Tarikh Lahir : 14 Ogos 1972
Nama Samaran : Grasshopper, Yooruce Willis, Yoo Hyuk, Nation’s MC, Dumb
Karier : hosted TV program called  Live and Enjoy Together, Happy Together, X-Man (2000), Infinity Challenge (since 2005),  Come to Play (since 2004), Happy Together season 3, Family Outing (2008-2010), Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Leader Tim 1

Jae suk ni lam Running Man, byk ckp...ade jek bnde die nak ckp..p klaka laa die ni..ade 1 episod tu, die pkai custom belalang..hahaha..klaka giler...mcm2 lawak yg die wt, yg penting lawak die tu spontan dan bersahaja..



2. Ji Suk Jin


Nama : Ji Suk Jin
Tarikh Lahir : 10 Mei 1968
Nama Samaran : Big-nose Hyungnim
Karier : Hosted TV Program called Star Golden Bell, Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Assistant Leader Tim 2 (Ep. 1 jek)

Suk Jin ni adalah ahli yg paling lemah lam Running Man..sebab die ni senang tersingkir dan disingkirkan..malah ahli2 yg lain selalu ckp bile Suk Jin tersingkir, game baru saje bermula..hihihi..cian die..tp tu laa die lam Running Man ni..gandingan die ngn Lee Kwang Soo di gelar Easy Brothers..crosss!!! hihihihi


3. Kim Jong Kok


Nama : Kim Jong Kook
Tarikh Lahir: 25 April 1976
Nama Samaran : Trainer Kook, Kim Kook Jong, Sparta Kooks, The Commander
Karier : TURBO (1995-2001), Solo Singer (2001-present), X-Man, Family Outing (2008-2010), Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Leader Tim 2, “Oppa” dari HaHa dan Gary

Jong Kook ni ahli yang paling di geruni..sebabnye die ni kuat n ganas..nak2 kalo game yg kena tarik tag name kwn2 yg lain,msti yg lain2 tu gerun ngan Jong Kook..mereka beranggapan Jong kook sukar dikalahkan kerana die punye otot2 yg kental, kuat, bijak..


4. Kang Gary


Nama : Kang Gary
Nama Sebenar : Kang Hee Gun
Tarikh Lahir :24 Februari 1978
Nama Samaran : Monday Boyfriend
Karier : Runnning Man, still a freshman in variety program.
Posisi di Running Man : Monday Couple Ji Hyo

Gary ni sweet sgt..hihihi..mimik muke die kdg2 tu wt kite tergelak besar..die pnh menang hadiah lam Running Man ni di mana die dapat melancong ke Eropah seorang diri..sebelum Gary menyertai Running Man,die tidaklah begitu dikenali..selepas join Running Man,nama Gary sering di puja..die juga di gelar Monday Couple dengan Ji Hyo kerana mereka seringkala berpasangan pada hari Isnin..sweet sgt dorg ni..hihihi



5. HaHa


Nama : HAHA
Nama Sebenar : Ha Dong Hoon
Tarikh Lahir : 20 Ogos 1979
Nama Samaran : Haroro
Karier : Sitcom-Nonstop 3 (2002), Infinity Challenge (2005), X-Man, Manwon Happiness (2008), Haha-Mong Show (2010), Running Man
Posisi di Running Man : Monolog Guy 

HaHa di gelar si Penguin Haroro..die ni gile2..boleh gak dikatakan memang giler..! hihihi..HaHa boleh dikatakan gatal..sebab setiap kali artis jemputan perempuan yang hadir, mule lah die jd ulat bulu..die dan Gary di gelar 2kids sebab dorg ni rendang(pendek)..hihihi..dan dua2 pun giler2...


6. Lee Gwang Soo


Nama : Lee Gwang Soo
Tarikh Lahir : 14 Julai 1985
Nama Samaran : Framer Gwang Soo
Karier : Sitcom – Hight Kick Trough The Roof, drama- Dong Yi
Posisi di Running Man : The Timid One (paling lemah)
Kwang Soo merupakan ahli termuda dalam Running Man dan paling tinggi..tinggi beliau ialah 193cm..perghh tinggi giler kn..hehe..Kwang Soo ni mempunyai rmai peminat,bukan sahaja di Korea malah di Vietnam, Thailand, Malaysia pun sama..Kwang Soo gak di kenali sebagai Si Zirafah kerana ketinggian nye..die juga di gelar Si Pengkhianat sebab selalu sgt mengkhianati kwn2 nye..kdg2 die ni bekerjasama ngn HaHa or Suk Jin untuk jd pengkhianat..jahat kn die ni..hahaha..tapi ciyes, die ni sengal2 ubi tau...



7. Song Ji Hyo 


Nama : Song Ji Hyo
Nama Sebenar : Cheon Seong Im
Tarikh Lahir : 15 Ogos 1981
Nama Samaran : Ace, Mong-Jihyo, Monday Girlfriend, Song Siblings
Karier : Wishing Stars, Princess Hours, Sex is Zero, Frozen Flower, Joining Running Man after the 2nd episode.
Posisi di Running Man : Monday Couple Gary

Ji Hyo merupakan satu2 nya ahli wanita dalam Running Man..walaupun di kelilingi ahli2 lelaki,  Ji Hyo bukan sorg yg mudah di buli..die juga berperwatakan ganas seperti tomboy..tapi kalo tgok mule2 Ji Hyo masuk Running Man mmg nmpk ayu sgt..hihihi..tp lepas tu, baru terserlah keganasan die..pada awalnye, Ji Hyo hanyalah artis undangan lam Running Man..tp skrg dh jd ahli kekal Running Man..



8. Song Joong Ki


Nama : Song Joong Ki
Tarikh Lahir : 19 September 1985
Nama Samaran : Flower Joongki, Ambitious Joongki, Song Siblings
Karier : KBS Music Bank host, Sungkyunkwan Scandal, Obstetrics and Gynecology Doctors, Frozen Flower, Case of Itaewon Murder, Five Sense of Eros, Triple, My Precious Child, Will It Sow at Chirstmas?, Running Man (2010-2011)
Posisi di Running Man : The Smarter One (paling pintar)

bagi sape2 yg baru tgok Running Man episod ratus2,mgkin tak kenal Joong Ki..sebab die ade pada awal2 episod Running Man..tp xpasti pulak bile episod terakhir Joong Ki dalam Running Man..Joong Ki antara ahli yg paling pandai..bile ade task, die dpt selesaikan ngn cpt dan mudah..die juga tidak mudah di kalahkan..


BluE0rchiD : haaa, itulaa antara cerita ahli2 Running Man..kalo ase tension,tgok laa Running Man..mesti ketawa terbahak2..tengok episod yg ade Jackie Chan..bez gak episod tu..mane yg ade astro leh laa tgok kt siaran HD 393 ari Jumaat 11.40pm..Sabtu 11.20pm..kt tv2 pun ade..RTM siarkan dari episod 01 bermula 01 Jun 2013, setiap Sabtu pukul 4.00pm..Enjoy with Running Man.... (^^,)



bersama Jackie Chan dan Siwon.....

ahli2 running man...

versi kartun pulak..hihi


wow.....hihihihi


Monday Couple - Gary & Ji Hyo


















Friday, 15 March 2013

erk..kapal perang t'canggih di dunia..nak tgok x??

Assalamualaikum..hye...kali ni nk bagi pengetahuan psl top 5 kapal perang yg tercanggih di dunia..
Rasenye sume org pun xsuke keganasan kan...tapi segelintir tu mmg suke keganasan..mungkin dorang tu xde hati dan perasaan kot..sggup tengok kehancuran, kemusnahan, kesengsaraan, kesakitan dan yang seumpamanya laa...
Seperti isu di Sabah tu, saya amat2 berbangga dengan pasukan POLIS, ATM, PGA serta yang terlibat secara langsung atau tidak langsung menentang penceroboh..mempertaruhkan nyawa demi negara tercinta,meninggal kan mak, ayah, isteri, anak-anak..Subhanallah, sungguh besar pengorbanan mereka..
Semoga ape yg berlaku ni mmberi pengajaran kepada kite.. 
Ya Allah Ya Tuhanku, selamatkan laa bumi Malaysia dari pencerobohan, berikanlah kekuatan, semangat kepada pejuang-pejuang tanah air..semoga pencerobohan ini akan berakhir secepatnya..Amin~~~

" BANGSA YANG BESAR ADALAH BANGSA YANG MENGHARGAI JASA PAHLAWANNYA"

Eh,melalut sudah..hahaha..Ok laa kite proceed dengan point kite eh..berikut adalah carta 5 kapal perang yang tercanggih di dunia... :


1. DD-21 ZUMWALT 


- kapal ni di reka khas untuk serangan darat (tapi nape picture ni kt air ek?huhuhuhu).
- kapal ini juga dilengkapi berbagai persenjataan untuk menyokong pasukan darat dalam misi utamanya.
- oleh sebab itu, banyak pihak mengatakan bahawa DD-21 ini akan menjadi pemusnah sejati dengna kemampuan mghadapi pelbagai misi sesuai dengan permintaan panglima armad.
-DD21 merupakan kapal multimisi yg akan membverikan dukungan kemampuan tempur hingga mencapai pesisir dan darat.
- pemasangan amunisi 5-inch/62 serta howitzer 155 mm yang menjangkau 100 mil hingga pedalaman, dipastikan akan menakutkan bagi lawan di daratan.


2. TYPE 45 CLASS


- ada dua predikat yg akan dikaitkan Type 45 di jajaran AL inggris. Pertama, pemusnah berkemampuan pertahanan udara terbesar yg pernah dioperasikan oleh AL inggeris dan kedua, kapal perang permukaan terbesar sejak PD II.
- soal persenjataan utama, Type 45 dilengkapi versi tercanggih dan mematikan dari PAAMS (Principal Anti Air Missile System) yang dikembangkan bersama oleh Prancis dan Italia.
- Type 45 akan mengusung dua mesin gas WR-21 dgn intercooler dan recuperator. 
- Kedua mesin dibangun oleh tim gabungan Rolls-Royce dan Northrop Grumman jg Alsthom Power Conversion Ltd.


3. SEA SHADOW


- Sea Shadow merupakan kapal uji yang dikembangkan secara kelompok oleh Advanced Research Projedt Agency (ARPA), AL AS dan Lockheed martin Skunk Work. 
- pengembangan mulai dikerjakan pertengahan 1980.
- secara visual, Sea Shadow berbentuk seperti 2 pohon yang menyerupai lambung hingga menghasilkan sedikit ombak. 
- penggunaan mesin diesel elektrik membuatnya nyaris beroperasi tanpa suara.


4. LITTORAL COMBAT SHIP


- Littoral Combat Ship merupakan gabungan kecil dari pemusnah masa depan atau DD (X) untuk misi pantai. 
- LCS juga dikatakan sebagai kapal dengan kemampuan DD(X) dan CG(X) alias kapal penjelajah dengan rudal kendali masa depan.
- Keunggulan LCS dapat dilihat pada bentuk lambunganya yang baru. 
- LCS dirancang khusus untuk pertempuran atau misi yang bersifat asimetrik.
- Tugas utama LCS adalah melumpuhkan kapal2 kecil dan peperangan antikapal selam di wilayah perairan lepan pantai.


5. LA FAYETTE


- Inilah frigat futuristik yang pernah berkunjung ke Indonesia.
- Frigat multimisi kelas La Fayette dibangun oleh Direction des Constructions Navales (DCN) yg bermarkas di Perancis.
- Hingga kini Arab Saudi, Singapura dan Taiwan tercatat sebagai pengguna.
- Superstruktur dibuat dari bahan komposit kayu (wood) dan fiberglass yang lebih keras dari baja, ringan, tahan api, dan menyerap radar (radar absorbant).

Sumber Artikel : http://topfivetop.blogspot.com/2013/02/5-kapal-perang-tercanggih-didunia-saat.html#ixzz2NZmiNXzf

Thursday, 7 February 2013

j0m bAlik kaMpung.....(^^,)

Assalamualaikum....

Hi guys...pe plan chines new year ni? rubi nak balik kampung laa..hehe cuti 5 ari tu..syok giler...sok dh start cuti...bile dh bekerjaya ni, mmg ssh ckit laa nk ct pnjang...weekend pn byk abeskan mase utk rehat jek..huhu..

So, petang ni gerak ke batu pahat..ke rumah akak dlu..sok pg2 baru gerak balik kampung...sok ptg confirm2 jln jem kn...jgn lupe,ops selamat dh start tau..patuhi undang2 jalan raya ok!!

Bile kereta banyak ni,ramai pemandu yg lebih penting kan diri sendiri laa..suke menyelit2 laa..cucuk belakang laa...eeee,menakutkan...ingat, malang tu tak berbau..berhati-hatilaa semasa memandu,,jangan disebabkan kelalaian kite,nyawa orang lain yang melayang...ingatlaa orang yg t'sayang...

Ni rubi nak kongsi sikit tips pemanduan berhemah...:


1. Rancang perjalanan anda...

2. Pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan yang baik dan selamat..

3. Sentiasa memakai tali pinggang ketika memandu..

4. Mematuhi had laju yang ditetapkan..-jangan laju2 ye,kang kena saman, rm300 melayang..

5. Pastikan jarak yang selamat dengan kenderaan di hadapan...-rubi sangat2 xsuke org cucuk belakang..geram!!

6. Beri isyarat sekiranya hendak menukar lorong..-ni pun ramai yang sesuke hati jek tukar lorong..atleast,bagi laa signal..bukan kena byr pun bagi signal tu..huhuhu

7. Jangan memandu di lorong kecemasan..-kalo di fikir2kan, org2 yang lalu lorong kecemasan tu yang menambahkan lagi kesesakkan jalan raya..yela,dorang syok jek ikot lorong kecemasan,bile dh smpai depan,tibe2 nak potong barisan pulak..orang belakang t'pakse laa bagi laluan..dh jd slow kt situ..kan kan??



semoga perjalanan kite lancar dan selamat menuju ke destinasi.. selamat bercuti!!!
-orkiDbirU-



Wednesday, 6 February 2013

apE adE padE riNdu....???



RINDU.............

Assalamualaikum....

Rindu....
Ape ade dengan RINDU???
Ape itu RINDU???
Sakit ke RINDU tu???
Bez ke RINDU tu???
Berbaloi ke RINDU tu???

Banyak persoalan tentang RINDU..
tapi kalo kite leh rase RINDU tu,soalan2 tu mesti leh jawab kn...
rasenye sume org pun melalui RINDU tu..cume antara sedar or x jek..
mcm2 bnde leh wat kite ase rindu...xkire laa pd manusia, bnde, binatang, knderaan, aktiviti harian ke..

pernah gak t'jmpe satu post ni kt fb..pun psl RINDU..
mcm ni laa lebih kurang bunyiknye..
kalo kite RINDU kt seseorang tu,kite amik sebiji batu besar, tulis laa i miss u..then baling kt orang yg kite rindu tu..bia die tau betapa sakitnye rindu tu..hahahaha..p cm kejam kn??p kalo nk cube pn,pe salahnye...hikhikhik


ni ade 1 lirik lagu RINDU by Hijjaz...pun pasal rindu jugak...


Next, lagu ni pulak..mesti tau kn???


Hah..ni pulak senarai lagu2 yang ade perkataan RINDU.....


Pujangga RINDU....





Lastly, special for him...hehehehehehe 


From my heart:

Rindu itu tidak akan hilang..
Rindu itu tidak akan pergi..
Rindu itu akan kekal...
Rindu itu tetap bersamaku selagi hati masih menghargai..
Menghargai setiap yang berlaku...
Menghargai setiap yang ade..
Menghargai setiap perbuatan...

Cinta membuat kite rindu..
Kasih membuat kite rindu...
Sayang membuat kite rindu..
Rindu membuat kite sakit..
Sakit itu membuat kite tersenyum sendirian...
hehehehe...

Dari ALLAH kite datang..kepada ALLAH jua kite kembali.. Alhamdulillah ALLAH masih memberi kesempatan untuk kite b'nafas di bumiNya ini.. Syukran Jazilan....