Tuesday, 9 September 2014

LepAt puLuT.. (^^,)

Assalamualaikum guys...

lame rasenye BR x update blog...nak kate bz tu, bz ke???bz laa jgak kot..hihi...baru t'pkir nk update psl pe..lame tol nk pkir..hahaha
korang pernah dgr x lepat pulut??kalo sebut pasal lepat ni mesti lam pale otak dok t'bayang psl lepat pisang kn or lepat ubi..betol x??hehe...mmg x d nafikan mmg ade yg tak tahu psl lepat pulut ni..kalo yg xpnh tau psl ni, ofkos lom pernah rase kan...hihi...baru2 ni BR ade buat lepat pulut ni..kalo ikot family BR stiap menyambut perayaan samada Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raya Aidil Adha, ktupat ngn lepat benda wajib yg mesti ade...nak d jadikan cerita, mse raye pose ari tu, fmly akk BR xdpt merasa lepat pulut ni sebab beraya kt belah mertua die..then ank2 pun b'bunyi kalo kt uma opah ade lepat...hati ibu kan, tak smpai hati ank ngn cucu die x mkn..di sebabkan ari tu cuti Merdeka dpt 3ari kan..tu yg masing2 sepakat balik kampung..mak pun excited laa nk sambut ank2 ngn cucu die...
meh BR ajo ckit cara2 nk buat lepat pulut ni..mmg memerlukan kesabaran jgak laa..haha..

Bahan yg diperlukan:
1. ofkos laa daun kelapa..same cam untuk ketupat..
2. Beras pulut..
3. Kelapa parut, pastikan parut bhgian isi kelapa jek,xnk ade yg cklat2 die tu..
4. Garam.
5. Tali rapia...
6. Gunting.

Cara-cara:
1. Basuh beras pulut then toskan air nye.
2. Tuang beras pulut atas dulang.
3. Tabur kelapa parut hingga rata.
4. Tabur garam secukup rasa.

lepas tu dh leh start ikat lepat pulut ni..mule2 mmg agak susah jgak..tapi kalo more practise,lame2 cntik laa kan.."practise make perfect.."...paling klako kalo adik BR yg ikat lepat tu..jap2 kurus, jap2 gemuk, jap2 atas gemuk bwh keding..hahaha..asyik kena gelak jek smpai die give up kadang2..hahaha..cian..BR blaja dr ayah BR..mase kecik2 dlu ayah yg ikat..tp skrg ayah jd big boss! tukang perati jek..n tukang komplen n ofkos tukang gelak..kihkih..

ok, let's start.....


mule2 pegang daun tu lipat jd bentuk cm ni...pastikan bahagian bwh die tu t'tutup..utk p'mulaan ni kne cover gne 3 ari kt bhgian bwh d tgh2...1 jari kt bhgian bwh di atas dan ibu jari tekan bhgian dlm supaya kedudukan daun tak beralih...


masokkan beras pulut..step ni agak ssh ckit..kne byk try n error sbb kalo slh pegang beras pulut tu akn jatuh @ bocor..hihi..tu sbb 3jari bhgian bwh tu kne konsisten,peranan penting tu...isi beras pulut bg penuh n mampatkan sedikit...


kan dh penuh ngn beras pulut kn..mule kan dr bhgian hujung ats, lipat daun jd cam dlm gambo tu..kalo agk2 xmuat,kuorkan sikit2 beras pulut td...pastikan bhgian bwh n dpn sume t'tutup utk mngelakkan beras pulut td t'keluar dr daun ni...


dah lipat cantik2 tu, amik tali rapia n lilitan pertama..pastikan tarik ngn ketat...lps tu wt lilitan ke2 n ikat mati terus...cmne nk ikat kalo gune sebelah tgn kn?hahaha..ape lagi, kne gigit laa jwbnye...tarik gune gigi bg ketat..haha..kalo gune gigi palsu, hati2 laa ye elak gigi t'cabut jek...hihihihi


dh siap ikat bhgian atas, ikat bhgian bwh pulak...kalo BR, lps ikatan yg 1st td tu BR t;balik kan..jd kedudukan lepat jd cam keadaan yg pertama td..lebih mudah nk ikat...pastikan 2lilit tau...


hah...ikat laa bhgian tgh lak...sme jgak cam 2 ikatan td...haa...kn dh jd..comey jek kn lepat pulut ni...senang jek kan???


and inilah hasilnye....1besen penoh..hahaha..puas mkn ni...lepas tu amk 5 lepat n ikat jd 1..bile dh setel sume,leh laa rebus...mkn mase gak nk rebus bende ni..same cam rebus ketupat daun tu...6-10 jam...lame kn..tp hasil nye..nyuummmmyyy!!!!!!!!

cmne?agk2 nak try buat x??hihi...lepat ni leh mkn ngn pe2 jek..rendang or lodeh or aym merah ke..mkn gitu pn sodap!! kalo belah nenek BR die campurkan kacang merah yg dh rendam 1mlm...fmly BR xske yg ade kacang tu,,mkn kosong jugak sedap...hihi


ni pic mase 1st Eid..ni jek yg ade mase raye pertama...yg lain beraya uma mertua masing2...


ni raye ke2...Alhamdulillah raye tahun ni sume ahli keluarga Masnin dpt berkumpul...tahun sebelum ni ade jek yg xde especially my bro pkai baju merah tu...asal raye jek die kne kerja..huhu..tahun ni Alhamdulillah...hope tahun2 dpn pn cm ni..walaupun bkn raye pertama kami berkumpul 1 keluarga, tp amat bermakna bile dpt b'kumpul cmni.."I LOVE MY FAMILY"..... (^__^)

sayonara...
assalamualaikum....... (^^,)

Tuesday, 6 May 2014

Al Fatihah..kembalinya The Legend ke Rahmatullah 'DATUK AZIZ SATAR' dlm kenangan...



Al Fatihah....

Datuk Aziz Satar telah pergi menghadap Ilahi pada hari ini 06 Mei 2014 kira2 jam 2pagi td di Hospital Kajang.. Allahyarham meninggal dunia pada usia 89 tahun..

Serba sedikit mengenai diri Allahyarham:
* Datuk Aziz Satar atau lebih di kenali sebagai Aziz Satar
* Lahir pada 08 Ogos 1925 ( 89tahun pada 2014) di Pekalongan Provinsi Jawa Tengah, Indonesia
* Seorang seniman yg serba boleh
* Pelakon, pelawak, pengarah 
* Mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Kota Raja, Singapura
* Dibesarkan di Pasir Panjang dan di sinilah Allahyarham berkawan rapat dengan Salleh Kamil dan Shariff Dol yang juga menjadi pelakon
* Pada 1950 Allahyarham menyertai Pancaragam Suara Hiburan Keroncong
* Pada Sept 1951 Allahyarham mula bekerja di Studio Jalan Ampas, Singapura
* 1952 telah mengubah kehidupan Allahyarham setelah diajak oleh 2 sahabatnya bekerja di Studio Malay Productions.
* Pada 1953 Allahyarham telah diberi kepercayaan untuk membawa watak tambahan dalam filem 'PUTUS HARAPAN'

Berikut merupakan filem yang pernah dibintangi Allahyarham (*sumber wikipedia)
  1. Putus Harapan (1953)
  2. Mangsa (1953)
  3. Hati Iblis (1953)
  4. Jasa (1954)
  5. Arjuna (1954)
  6. Kipas Hikmat (1955)
  7. Ribut (1956)
  8. Putera Bertopeng (1957)
  9. Bujang Lapok (1957)
  10. Hantu Jerangkong (1957)
  11. Hantu Kubur (1958)
  12. Filem Anak Pontianak [1958]
  13. Nujum Pak Belalang (1959)
  14. Raja Laksamana Bentan (1959)
  15. Pendekar Bujang Lapok (1959)
  16. Sumpah Wanita (1960)
  17. Ali Baba Bujang Lapok (1961)
  18. Seniman Bujang Lapok (1961)
  19. Siti Muslihat (1962)
  20. Labu Labi (1962)
  21. Nasib Labu Labi (1963)
  22. Pilih Menantu (1963)
  23. Siapa Besar (1964)
  24. Mambang Moden (1964)
  25. Takdir (1965)
  26. Pusaka Pontianak (1965)
  27. Aksi Kucing (1966 Malay Film Productions Ltd)
  28. Keluarga Si Comat (1975 Sabah Film Production)
  29. Prebet Lapok (1979 Indra Film Production)
  30. Penyamun Tarbus (1980 Indra Film Production)
  31. Da Di Du (1981 Indra Film Production)
  32. Darah Satria (1983)
  33. Bujang Lapok Kembali Daa... (1985)
  34. Tarik Tarik (1993)
  35. Abang '92 (1993)
  36. Layar Lara (1997)
  37. Jibon (1998)
  38. Pontianak Harum Sundal Malam (2004)
  39. Pontianak Harum Sundal Malam II (2005)
  40. Cicak-Man (2006)
  41. Anak Halal (2007)
  42. Setem (2009)
  43. Momok The Movie (2009)
  44. Kecoh Betul (2010)

Dan berikut adalah filem arahan Alalhyarham sepanjang hayatnya:
  1. Keluarga Si Comat (1975 Sabah Film Production)
  2. Si Badol (1979 Sabah Film Production)
  3. Prebet Lapok (1979 Indra Film Production)
  4. Penyamun Tarbus (1980 Indra Film Production)
  5. Da Di Du (1981 Indra Film Production)
  6. Setinggan (1982)
  7. Darah Satria (1983)
  8. Tujuh Biang Keladi (1984 Nirwana Film Production)
  9. Bujang Lapok Kembali Daa.. (1985)
  10. Perawan Malam (1986)
  11. Tak Kisahlah Beb (1988)
  12. O.K. (1989)
  13. Adik (1990)
  14. Simfoni Duniaku (1994)
  15. Gelora Cinta
Walaupun Allahyarham telah meninggalkan kita semua untuk selama-lamanya, tetapi 'masih hidup' dalam dunia seni kita sampai bila-bila. Salam takziah untuk keluarga Allahyarham.... ALFATIHAH........

Tuesday, 22 April 2014

E-dAy CerEmonY

Hi Assalamualaikum bloggers...

Alhamdulillah.. pd 29 mac ari tu, BR dh slmt pn b'tunang dgn seorang jejaka pilihan hati..spnjg majlis tu ase hepi sgt2..dpt berkumpul 1 fmly..yelahh, bile msing2 dh berumahtangga n ade fmly sndri,nk kmpul rmai2 mmg ssh..even hari raya pn xsume ade.. oh ye, BR ade 8 org beradik..3 org abg..3 org kakak n sorg adik..means BR ank ke2 bongsu n ank bongsu p'puan..so, mmg mnje laa..mnje kot..hihi..

Ni antara pic Eday BR..simple jek..xde nk vogue sgt pn..hmm,pic mr fiancee biarlah mnjadi rahsia..hahaha.. Alhamdulillah, bersyukur pd Yang Maha Esa ats kehendaknya mjlis b'jalan seperti yg di rancang..

Hantaran dr pihak laki:

1. Sireh junjung

2. Kek home made tau..hihi

3. Cincin

4. Telekung

5. Beg tangan

6. Kasut

7. Coklat

8. Tuala

9. Kain pasang


Manakala dr pihak perempuan:

1. Sireh junjung

2. Buah buahan

3. Coklat

4. Cermin mata Rayban

5. Kemeja + slack

6. Tuala

7.  Kasut

8. Tali pinggang

9. Set minyak wangi

10. Kain pasang

11. Kek


Huhu..banyakkan 9 berbalas 11..kite ikot pihak laki laa kan..dah dorg nak bg 9 dulang..kite kne laa balas 11...adat kite cam tu kan..yg paling bez nye, menu utk majlis ni nasi lemak n aym goreng berempah serta sambal sotong tapi smbal biase pn ade..hihi..rmai kap pedas sambal tu..tapi Alhamdulillah, ckup2 utk tetamu yg dtg..haa chef nye adlah abg BR sendri yg akan melangsungkan pernikahan nya Inshaa Allah pd bula  10 nti..hihi.. doakan smga ikatan yg di bina ini akan berkekalan hingga ke Syurga... AMIN....

Tuesday, 18 February 2014

CatuAn AIR @kLuang

Assalamualaikum guys....

hhmm..korang tentu sedia maklum tentang perubahan cuaca kt negara kite skrg ni kan...sblum ni sejuk yg agak sejuk or mmg sejuk..hihi..skrg ni pulak ttbe panas melampau..waktu siang tu,mmg pns tol..tp ade angin..cume pns...bile pns n berangin ni, jgn laa kite buat pembakaran terbuka sbb api senang sgt merebak..kalo leh yg merokok tu pun, jgn buang putung rokok tu merata-rata..bhya laa skrg..byk berlaku pmbakaran hutan kn..so, same2 laa kite jage negara kite ni..

dlm berita skrg ni, sane2 sini cerita psl air kn..catuan air..kt Kluang ni pun dh start catuan air 18 feb sbb empangan kt Sg Sembrong dh menurun melebihi paras kritikal..bhya kan?silap2 kering air sg..hmm, sme2 laa kite doa smga Allah memberi hujan kpda kite..Amin...


AMIN..................

BEKALAN AIR BERJADUAL: PENDUDUK KLUANG DIMINTA BERHEMAH GUNA AIR

JOHOR BAHRU- Orang ramai khususnya yang mendapat bekalan air dari Loji Rawatan Air Sembrong Timur dekat Kluang dinasihatkan supaya menggunakan bekalan air secara bijak dan berhemah berikutan langkah SAJ Holdings (SAJ) melaksanakan bekalan air berjadual yang bermula 18 Februari ini.
Bekalan air berjadual tersebut merupakan satu langkah yang diambil setelah mendapati paras air di Sg Sembrong Kiri merosot ke 0.20 meter pada hari ini melebihi paras kritikal iaitu 0.50 meter sekaligus menyebabkan loji kendalian Southern Water Coproration (SWC) itu  hanya mampu beroperasi pada pengeluaran yang paling minima.
Berikutan itu, bagi mengagihkan bekalan air bersih yang terhad kepada semua, kawasan yang terlibat dibahagi kepada 9 zon seperti terteraBekalan air berjadual ini akan bermula pada 18 Februari ini dan akan berakhir pada 18 Mac 2014.
Sebagai makluman juga, bekalan air secara berjadual ini dengan sendirinya terbatal sekiranya paras air di sungai menunjukkan peningkatan sekaligus membolehkan loji beroperasi pada kapasiti pengeluaran biasa dan seterusnya pengguna mula mendapat bekalan air sewajarnya. Tetapi, sekiranya keadaan bertambah kritikal, jadual lain akan dikeluarkan bersesuaian dengan keadaan semasa pengeluaran loji.
Sg Sembrong merupakan sumber air domestik yang menyalurkan air untuk dirawat di Loji Air Sembrong Timur sebelum diagih kepada kira-kira 150,000 pengguna bekalan air di Kluang.
Fenomena cuaca kering yang sedang melanda negara pada masa ini turut memberi kesan kepada bekalan air apabila beberapa muka sauk dilaporkan mengalami penurunan paras air. Walau bagaimanapun, pihak SAJ bersama-sama dengan beberapa jabatan berkenaan juga sedang memantau secara terperinci keadaan paras air di empangan-empangan dan muka sauk yang lain  demi memastikan tindakan awal dapat dilaksanakan bagi meminimakan gangguan bekalan air dan pengguna mendapat bekalan air bersih sewajarnya.

untuk lebih makluman tempat2 yg terlibat dan tarikh click: http://saj.com.my/V2/Publication/notisjadual_kluang.pdf

Thursday, 19 December 2013

br1m 2014..layak ke x??



Assalamualaikum.....

hai korang...pe kabo??ade sihat ke??hihi...hhmm...mesti ramai yg t'tunggu tunggu bile agk nye br1m ni nk bukak pndaftaran utk 2014....haaa..berita gembira untuk yg xsabo nk mohon tu...utk permohonan br1m 3.0 2014 akan dibuka mulai 23 disember 2013 hingga 31 januari 2014..bnde ni telah di umumkan di laman web br1m tu sndri..korg leh bukak laman web die utk sahih kn bnde ni...http://www.br1m3.com/


Antara kandungan dan syarat permohonan br1m 3.0:

isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650
*indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300
*caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal
*Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650

Cara permohonan pula :

*penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank
*Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma 
*Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my


Pembayaran akan di buat bermula Februari 2014..br1m 3.0 ini di jangka dapat memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta 2 juta individu bujang..


Wednesday, 18 December 2013

eN miMpi....di sebalik topeng....

Encik miMpi..............
 


Encik Mimpi mahu peminat nilai bakat seni, teruja jadi calon awal Artis Baru ABPBH 2013 


Tidak kisah dengan tanggapan negatif terhadap imejnya itu, Encik Mimpi akur dengan tohmahan diterima. Sejak membabitkan diri dalam bidang penulisan blog pada 2009, jejaka berusia 25 tahun ini mengambil pendirian enggan berkongsi kisah dirinya kepada umum. 





Namun, siapa sangka, minatnya menulis blog dan memuat naik rakaman video nyanyian sendiri di laman YouTube menjadi perhatian ramai. Lagu ciptaannya, Rindukanlah dipilih menjadi single runut bunyi kepada drama bersiri Playboy Itu Suami Aku yang sedang ditayangkan TV3. 


Tidak pernah menyangka minat akhirnya bertukar kerjaya, Encik Mimpi yang ditemui di Studio The New Straits Times Press (NSTP) di Kuala Lumpur, baru-baru ini, tidak lokek berkongsi perjalanan hidupnya. Sebagai artis junior, Encik Mimpi agak gementar dek kali pertama menjalani penggambaran bersama media cetak. 


”Pada mulanya saya hanya menulis di blog saya iaitu di laman blogspot dengan menggunakan nama Encik Mimpi. Saya kemudian memuat naik video di YouTube. Sebelum ini, saya belajar di luar negara. Apabila pulang, saya mula aktif di arus perdana seperti sekarang. 
“Encik Mimpi memang berahsia orangnya. Saya minta maaf sebab saya tidak beritahu banyak perkara mengenai diri saya dengan imej bertopeng. Memang ramai yang nak tahu lebih mendalam, tapi saya membuat keputusan untuk tidak berkongsi kisah peribadi. Malah wajah sayapun ramai yang tidak kenal. 



“Dari dulu lagi saya sudah tampil begini. Jadi apabila menyertai arus perdana, saya mahu terus kekalkan imej ini,” katanya. 


Encik Mimpi mengakui dia sedia menerima risiko tampil dengan imej bertopeng. 


“Saya terima apa saja yang orang ramai katakan pasal saya. Saya sendiri tidak kisah dan bersedia terima, biarpun saya tahu ia komen negatif,” katanya. 









Encik Mimpi_Rindukanlah









OrkidBiru:hihi...edit gune cymera..dh xde kerja laa kata kan..semalam dh update psl encik mimpi ni..tp cam xpuas hati pulak...tu yg buat baru...lagi advance kot...hihi...tu picture tuan punye blog tau..
EncikMimpi_agak agak kan..cmne rupa EM ni kan..ensem x...cam ensem jek..cam smart jek..hihihi..btw, lagu Rindukanlah di youtube mendapat views lebih 720 000 selepas 3 bulan di muat naik...wow!! giler kentang..kihkih..Tahniah ye Encik Mimpi...lagu tu mendapat sambutan yg menggalakkan dan sy pn salah sorg peminat lagu ni..hihi...best sangat tau...hihi...teruskan usaha anda.... (^^,)





Thursday, 12 December 2013

..........pUtuS C.I.N.T.A..........

kite putus!!!!!!!!
pernah x menghadapi saat2 cinta yg x kesampaian???
mesti perit kn...sakit hati..geram..kecewa..marah...longlai..kosong..mcm2 rase yg hadir mase tu kan...


perghh!! agk nye cm ni kot hati kite time putus cinta kn...cian hati kite tu.. :(
terbelah dua...agk2 leh cntum balik x??


KENAPA???????
mesti kite t'tanya2..nape mesti jadi cm ni kan...nape xleh nk bhgia cam org lain..nape xleh b'same..
kalo korg rase,leh get back n give another chance,y not kn...tapi korg kne yakin laa ngn si dia..tapi kalo korg yg b'salah, minta maaf ngn seikhlas hati..xkire laa slh cmne pun yg korg buat tu, igt laa korg dh sakitkan hati org...kalo dh dpt 2nd chance tu, hargai laa..jgn nak ulang silap yg sme...


yee...ONLY TIME WILL HEAL YOU...
biar laa mase yg sembuhkan hati korg tu..tapi jgn laa frust sgt..yg penting korg jgn dok t'menung..kang meroyan lak..hihi..pd orkid laa..better korg sibukkan diri..wat la pape pn..g sukan ke..basuh kete ke..hihi..jogging ke..pe2 jek laa yg leh elak dari termenung...nk menung pn,xgune kn..kihkih


haaa...yg ni setuju sgt2...kebaikan org bile putus cinta, terus putus harap..kata nye hati remuk..berkecai..xkn b'cantum balik..sebenarnya kan, seremuk mana pun hati dilukai, hati ni leh di bentuk semula dan serahkan pada yg ilahi..Redha...kalo korg redha ngan pe yg t'jadi..rase nye xde mslh kemurungan bakal t'jadi kan...sebab pe pun yg t'jadi, mesti ade hikmah di sebalik kejadian tu..jgn laa nk wt bnde2 stupid..mnom racun laa..kelar p'gelangan tangan laa..gantung diri laa..ishhh,mengarut laa..tolong laa igt Allah...


carilaa kwn yg korg leh share mslh..kadang2 ade kwn yg bile ssh,lgsg xnmpk btg idong..wechat xbls..whatsapp pn xreply...korg text laa sape2 yg sudi teman korg tu...share mslh..mmg laa kdg2 dorg xleh nk tolong pape..sbb bnde pn dh jd..tp atleast beban yg kite tggung tu,terase b'kurang...ag bez kalo kwn korg tu leh lak wt lawak time ngah cite mslh..pe lagi, ketawa jek puas2..kalo rase nk menangis, menangis jek..xyah laa rase malu laa,segan laa..lepas kn beban yg ade..


sedalam mane pun korg syg kn psgn korg tu, igt laa CINTA ALLAH yg paling abadi..yg xkn di khianati..yg xkn di sakiti.............................................blueorchidrubi







Friday, 29 November 2013

Johor tukar Cuti --> Jumaat & Sabtu mulai Jan 2014

Assalamualaikum bloggerzzzz.....

Lame Orkid menyepi dr b'blog..tp xpe laa..bukan ade org rindu pun..kuikuikui...
Oh ye! Mesti dh heboh 1 Malaysia psl negeri Johor akan tukar cuti umum kepada hari Jumaat dan Sabtu kan mulai Januari 2014.


Sempena Hari Keputeraan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada 22 Nov yang lepas, baginda telah bertitah bahawa Negeri Johor kembali bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu. Orkid berasal dari Johor, anak jati negeri Johor bangga dengan Sultan Johor yang sangat berjiwa rakyat dan hensem pulak tu..hihihi..tapi ade jugak segelintir pihak yg cube menolak titah Sultan Johor..eh! sedar sikit laa..baginda tu SULTAN laa, respect laa titah sultan..kang kalo baginda murka,cmne?
hah..camne rupe ntah nanti jumaat cuti kn..hihi..mesti janggal..mule2 jek laa..lame2 nti dh biase..skurang2 nya bagi kaum Adam dh xde alasan utk tidak memenuhkan saf di masjid stiap hari jumaat lps ni..dan pade yg dh plan nk kawen pade hari ahad tu, tukar date ok! hihi..


Ni laa Johor..Orkid lahir dan membesar di Mersing..skrg mencari rezeki d Kluang..semoga rakyat Johor akan tetap menghormati pemerintahan Sultan Johor..DAULAT TUANKU!!!! im proud be johorean!!

MERAH BIRU SENTIASA DI HATI....lots of love............................


Tuesday, 4 June 2013

rUn+Laugh.... rUnninG mAn....!! (^^,)

Assalamualaikum....


hi u olls..lame gile 0rchid x update blog...bz ngan kerja..actually, lame dh nak tulis pasal Running Man... bagi sesiapa yg xpernah tau or xpernah dgr psl Running Man ni,meh Orchid cite ckit...hihihi



Running Man: Running Man ni merupakan satu rancangan variety show yg di anggotai oleh2 selebriti korea..rancangan ni dh lame sebenarnye,starting die tahun 2010..tapi smpai sekarang masih berjalan sebab rancangan ni mendapat sambutan yang amat menggalakkan terutama di Asia..skrg ni pun dh episod 100++..yg istimewanya,rancangan ni menjemput selebriti popular untuk bersama ahli Running Man menyelesaikan misi mereka..antara selebriti yang pernah bersama-sama dengan ahli Running Man ialah Jackie Chan, Big Bang, Jung Junha, So E-hyun, Girl's Generation, Kara, 2PM dan ramai lagi..

haa..mane2 yg lom pernah tengok Running Man ni, bermula 01 jun lepas,setiap sabtu pukul4 petang akn disiarkan di tv2..bermula dengan episod 01 tau..kalo dh start tengok, memang rase nak tengok lagi..memang sgt2 klaka..n lawak2 dorang tu spontan jek..so, meh laa kte berkenalan ngan ahli2 Running Man ni...


1. Yoo Jae Suk


Nama : Yoo Jae Suk
Tarikh Lahir : 14 Ogos 1972
Nama Samaran : Grasshopper, Yooruce Willis, Yoo Hyuk, Nation’s MC, Dumb
Karier : hosted TV program called  Live and Enjoy Together, Happy Together, X-Man (2000), Infinity Challenge (since 2005),  Come to Play (since 2004), Happy Together season 3, Family Outing (2008-2010), Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Leader Tim 1

Jae suk ni lam Running Man, byk ckp...ade jek bnde die nak ckp..p klaka laa die ni..ade 1 episod tu, die pkai custom belalang..hahaha..klaka giler...mcm2 lawak yg die wt, yg penting lawak die tu spontan dan bersahaja..



2. Ji Suk Jin


Nama : Ji Suk Jin
Tarikh Lahir : 10 Mei 1968
Nama Samaran : Big-nose Hyungnim
Karier : Hosted TV Program called Star Golden Bell, Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Assistant Leader Tim 2 (Ep. 1 jek)

Suk Jin ni adalah ahli yg paling lemah lam Running Man..sebab die ni senang tersingkir dan disingkirkan..malah ahli2 yg lain selalu ckp bile Suk Jin tersingkir, game baru saje bermula..hihihi..cian die..tp tu laa die lam Running Man ni..gandingan die ngn Lee Kwang Soo di gelar Easy Brothers..crosss!!! hihihihi


3. Kim Jong Kok


Nama : Kim Jong Kook
Tarikh Lahir: 25 April 1976
Nama Samaran : Trainer Kook, Kim Kook Jong, Sparta Kooks, The Commander
Karier : TURBO (1995-2001), Solo Singer (2001-present), X-Man, Family Outing (2008-2010), Running Man (2010-present)
Posisi di Running Man : Leader Tim 2, “Oppa” dari HaHa dan Gary

Jong Kook ni ahli yang paling di geruni..sebabnye die ni kuat n ganas..nak2 kalo game yg kena tarik tag name kwn2 yg lain,msti yg lain2 tu gerun ngan Jong Kook..mereka beranggapan Jong kook sukar dikalahkan kerana die punye otot2 yg kental, kuat, bijak..


4. Kang Gary


Nama : Kang Gary
Nama Sebenar : Kang Hee Gun
Tarikh Lahir :24 Februari 1978
Nama Samaran : Monday Boyfriend
Karier : Runnning Man, still a freshman in variety program.
Posisi di Running Man : Monday Couple Ji Hyo

Gary ni sweet sgt..hihihi..mimik muke die kdg2 tu wt kite tergelak besar..die pnh menang hadiah lam Running Man ni di mana die dapat melancong ke Eropah seorang diri..sebelum Gary menyertai Running Man,die tidaklah begitu dikenali..selepas join Running Man,nama Gary sering di puja..die juga di gelar Monday Couple dengan Ji Hyo kerana mereka seringkala berpasangan pada hari Isnin..sweet sgt dorg ni..hihihi



5. HaHa


Nama : HAHA
Nama Sebenar : Ha Dong Hoon
Tarikh Lahir : 20 Ogos 1979
Nama Samaran : Haroro
Karier : Sitcom-Nonstop 3 (2002), Infinity Challenge (2005), X-Man, Manwon Happiness (2008), Haha-Mong Show (2010), Running Man
Posisi di Running Man : Monolog Guy 

HaHa di gelar si Penguin Haroro..die ni gile2..boleh gak dikatakan memang giler..! hihihi..HaHa boleh dikatakan gatal..sebab setiap kali artis jemputan perempuan yang hadir, mule lah die jd ulat bulu..die dan Gary di gelar 2kids sebab dorg ni rendang(pendek)..hihihi..dan dua2 pun giler2...


6. Lee Gwang Soo


Nama : Lee Gwang Soo
Tarikh Lahir : 14 Julai 1985
Nama Samaran : Framer Gwang Soo
Karier : Sitcom – Hight Kick Trough The Roof, drama- Dong Yi
Posisi di Running Man : The Timid One (paling lemah)
Kwang Soo merupakan ahli termuda dalam Running Man dan paling tinggi..tinggi beliau ialah 193cm..perghh tinggi giler kn..hehe..Kwang Soo ni mempunyai rmai peminat,bukan sahaja di Korea malah di Vietnam, Thailand, Malaysia pun sama..Kwang Soo gak di kenali sebagai Si Zirafah kerana ketinggian nye..die juga di gelar Si Pengkhianat sebab selalu sgt mengkhianati kwn2 nye..kdg2 die ni bekerjasama ngn HaHa or Suk Jin untuk jd pengkhianat..jahat kn die ni..hahaha..tapi ciyes, die ni sengal2 ubi tau...



7. Song Ji Hyo 


Nama : Song Ji Hyo
Nama Sebenar : Cheon Seong Im
Tarikh Lahir : 15 Ogos 1981
Nama Samaran : Ace, Mong-Jihyo, Monday Girlfriend, Song Siblings
Karier : Wishing Stars, Princess Hours, Sex is Zero, Frozen Flower, Joining Running Man after the 2nd episode.
Posisi di Running Man : Monday Couple Gary

Ji Hyo merupakan satu2 nya ahli wanita dalam Running Man..walaupun di kelilingi ahli2 lelaki,  Ji Hyo bukan sorg yg mudah di buli..die juga berperwatakan ganas seperti tomboy..tapi kalo tgok mule2 Ji Hyo masuk Running Man mmg nmpk ayu sgt..hihihi..tp lepas tu, baru terserlah keganasan die..pada awalnye, Ji Hyo hanyalah artis undangan lam Running Man..tp skrg dh jd ahli kekal Running Man..



8. Song Joong Ki


Nama : Song Joong Ki
Tarikh Lahir : 19 September 1985
Nama Samaran : Flower Joongki, Ambitious Joongki, Song Siblings
Karier : KBS Music Bank host, Sungkyunkwan Scandal, Obstetrics and Gynecology Doctors, Frozen Flower, Case of Itaewon Murder, Five Sense of Eros, Triple, My Precious Child, Will It Sow at Chirstmas?, Running Man (2010-2011)
Posisi di Running Man : The Smarter One (paling pintar)

bagi sape2 yg baru tgok Running Man episod ratus2,mgkin tak kenal Joong Ki..sebab die ade pada awal2 episod Running Man..tp xpasti pulak bile episod terakhir Joong Ki dalam Running Man..Joong Ki antara ahli yg paling pandai..bile ade task, die dpt selesaikan ngn cpt dan mudah..die juga tidak mudah di kalahkan..


BluE0rchiD : haaa, itulaa antara cerita ahli2 Running Man..kalo ase tension,tgok laa Running Man..mesti ketawa terbahak2..tengok episod yg ade Jackie Chan..bez gak episod tu..mane yg ade astro leh laa tgok kt siaran HD 393 ari Jumaat 11.40pm..Sabtu 11.20pm..kt tv2 pun ade..RTM siarkan dari episod 01 bermula 01 Jun 2013, setiap Sabtu pukul 4.00pm..Enjoy with Running Man.... (^^,)



bersama Jackie Chan dan Siwon.....

ahli2 running man...

versi kartun pulak..hihi


wow.....hihihihi


Monday Couple - Gary & Ji Hyo


















LepAt puLuT.. (^^,)

Assalamualaikum guys... lame rasenye BR x update blog...nak kate bz tu, bz ke???bz laa jgak kot..hihi...baru t'pkir nk update psl p...